Şcoala Gimnazială nr. 162 Bucureşti a luat fiinţă în anul 1919. La început nu a beneficiat de un imobil propriu.

Procesul didactic se desfăşura în cămăruţe închiriate de la diverşi proprietari din zona.  Cartierul se numea Giuleşti Ţigănie şi aparţinea, din punct de vedere administrativ, de comuna Roşu din judeţul Ilfov. 

În iunie 1929 moşierul Alexandru Al.Costescu donează terenul pe care se va  construi actualul imobil al şcolii, Piaţa Giuleşti, biserica Adormirea Maicii Domnului, actuală Şcoala Gimnazială nr. 182 (şcoală ce poartă şi denumirea de Alexandru Costescu) şi ştrandul Giuleşti. 

În anul 1934 este construit parterul actualei clădiri. 

În timpul celui de-al doilea război mondial, imobilul şcolii a servit drept adăpost antiaerian precum şi sala de mese pentru populaţia săracă din zona. 

Datorită creşterii populaţiei şcolare, în anul 1958 este adăugat încă un nivel la parterul vechiului imobil. 

În anul 1972 este înlocuit sistemul de încălzire, trecându-se la sobe cu gaze, care au înlocuit sobele cu lemne. În acelaşi an grupurile sanitare sunt mutate în interiorul şcolii, beneficiind şi de apă menjera. 

În anul 2004 este finalizată construirea unei moderne săli de educaţie fizică cu o suprafaţă de 800 metri pătraţi, 4 vestiare pentru elevi, 2 vestiare pentru cadrele didactice etc. 

În anul şcolar 2005/2006 procesul didactic s-a desfăşurat, datorită lucrărilor de consolidare care au avut loc la imobilul şcolii, în căminele Grupului Şcolar pentru Transporturi Căi Ferate Bucuresti, actualul Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I Bucuresti, în săli de clasa improvizate din dormitoarele căminului şcolar.

În septembrie 2006, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 162 fuzionează cu Grădiniţa de Copii nr. 186, planul de invatamant cuprinzand astfel, de atunci,  invăţământ preşcolar, invăţământ primar, invăţământ gimnazial, invatammant de tip A doua şansă.

De la 15 septembrie 2006, procesul de învăţământ se desfăşoară în sediul şcolii din stradă Copşa Mică nr. 1A, într-unul  dintre cele mai frumoase imobile de învăţământ de pe raza sectorului 1 (mobilier şcolar nou, un modern sistem de încălzire deservit de trei centrale termice performante, amenajarea bazei sportive în aer liber etc.)              

In anul 2016 este dat in folosinta etajul II al imobilului din strada Copsa Mica nr. 1A, prin mansardarea vechiului pod al scolii.

Şcoala beneficiază de 16 sali de clasa pentru invatamantul scolar, 8 sali de clasa pentru invatamantul prescolar, 1 cabinet de informatica, 1 laborator de biologie,  o frumoasa sala de educatie fizica si sport de 800 metri patrati.

Procesul didactic se desfăşoară într-un singur schimb, o rara avis in invatamantul bucurestean.

De-a lungul timpului Şcoala Gimnazială nr. 162 Bucureşti a purtat mai multe denumiri, printre altele: 

1919 – 1920 Şcoala rurală primară din comuna Roşu; 

1927 – 1928 Şcoala primară mixtă Costeasca; 

1929 – 1930 Şcoala Costeasca; 

1935 – 1940 Şcoala Costeasca Marele Voievod Mihai; 

1945 – 1950 Grupul Şcolar 16 februarie; 

1950 – 1953 Şcoala elementară 16 februarie; 

1953 – 1964 Şcoala elementară nr. 162; 

1964 – 1984 Şcoala generală nr. 162; 

1984 – 2012 Şcoala cu clasele I-VIII nr. 162 Bucureşti; 

2012 – present Şcoala Gimnazială nr. 162 Bucureştiș 

Numărul mediu de copii şcolarizaţi este de circa 650 de elevi. Acest număr s-a menţinut constant de-a lungul timpului. Majoritatea elevilor provin din cartierul Giuleşti, cartier care din punct de vedere administrativ este arondat la două sectoare (sectorul 1 respectiv, sectorul 6). 

Elevii provin din familii cu o situaţie materială şi financiară extrem de modestă. Doar

5% din numărul total al părinţilor au studii superioare, peste 45% din familii fiind monoparentale. În ultimii ani se observă o migrare a părinţilor în alte state ale Uniunii Europene în căutarea unui loc de muncă, copii fiind lăsaţi în grijă bunicilor.  Principalele locuri de muncă ale părinţilor sunt la cele două mari unităţi din zona: Societatea Naţională a Cailor Ferate Române, respectiv fabrică de mobilă Silvarom. 

            Rezultatele elevilor la examenele nationale se inscriu in media nationala.

Astăzi, școala este dotată cu aproape toate mijloacele moderne necesare pentru activitatea didactică. Holurile sunt primitoare, clasele luminoase, aranjate și cochete. Fiecare obiect este pus la locul său. Toate acestea contribuie la crearea unei atmosfere plăcute de lucru.

Echipa didactică (educatori, învățători, profesori pentru învățământul primar și profesori cu diferite specializări pentru ciclul gimnazial) este formata din cadre didactice responsabile, bine instruite, cu dragoste pentru meserie și elevi, care trudesc pentru a le forma elevilor o cultură generală bogată, o bază solidă de cunoștințe și capacități care să-i ajute în viitorul lor ca oameni, să le deschidă noi orizonturi, să le insufle acestora valorile morale ale societății în care trăiesc.

În ultimii ani, școala a fost implicată într-o serie de proiecte cu finanțare națională sau internațională. Dintre aceste enumerăm:

– „A Doua Șansă” – anul I și al II-lea, proiect care se adresează persoanelor care doresc să-și completeze studiile.

 – „Jobs – Orientare profesională – Instruire în întreprinderi și școli”, poiect care are ca obiectiv pregătirea elevilor înmatriculați în ultimii ani din învățământul gimnazial și primii ani de învățământ liceal tehnologic/profesional pentru alegerea unei rute de pregătire profesională sau pentru continuarea studiilor la nivel universitar.